ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων με το «βλέμμα» στο Eurogroup

Tweet
Share
Tweet
Share

Ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων ξεκινά σήμερα Σάββατο με το κουαρτέτο, με σημαντικές διαφωνίες να παραμένουν, αλλά την κυβέρνηση να εμφανίζεται αισιόδοξη, επικαλούμενη τη βούληση των δανειστών να κλείσει η αξιολόγηση, λόγω και άλλων διεθών «εστιών» έντασης, όπως το προσφυγικό, το επερχόμενο δημοψήφισμα για το Brexit, αλλά και το ολλανδικό «όχι».

Από ελληνικής πλευράς ο στόχος να ολοκληρωθεί η συμφωνία μέσα στον Απρίλιο, με στόχο το Eurogroup στις 22 του μήνα.

Το οικονομικό επιτελείο ξεκίνησε τη συγγραφή των δύο προσχεδίων συμφωνίας, με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και με το ΔΝΤ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, παρουσίασε προχθές σε σύσκεψη στο Μαξίμου τη λίστα με τα μέτρα που αμφισβητούν οι θεσμοί, παραδεχόμενος ότι σε κάποια από αυτά οι ενστάσεις είναι βάσιμες.

Οι αποστάσεις παραμένουν στο«καυτό» θέμα των «κόκκινων» δανείων, αλλά και στο φορολογικό και το ασφαλιστικό που θα συζητηθεί εκ νέου σήμερα.

Διαφωνίες, ωστόσο, υπάρχουν και στο στρατόπεδο των θεσμών, με το ΔΝΤ να διατηρεί υψηλούς τους τόνους και να αμφισβητεί όχι μόνο τα προτεινόμενα μέτρα, αλλά και τα στοιχεία για τα ελλείμματα. Συγκεκριμένα, προβλέπει και για το 2016 έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ παρά τα νέα μέτρα, αλλά και τελικό στόχο στο 1,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, έναντι 3,5% του ΑΕΠ που εκτιμά το μνημόνιο με την ΕΕ.

Οι θεσμοί συνολικά ζητούν να γίνουν μεγαλύτερες περικοπές δαπανών, με το ΔΝΤ ειδικά να ζητά μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο.

Παράλληλα, όπως έγινε σαφές και από τους διαλόγους που διέρρευσαν, το Ταμείο επιμένει και για νέες αυξήσεις στο ΦΠΑ, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για απαίτηση μεταξύ άλλων, αύξησης από το 13% στο 23% του ΦΠΑ στη ΔΕΗ.

«Ανοιχτό» παραμένει και το ζήτημα του ύψους των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman