ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Έκθεση «κόλαφος»: Ύφεση της οικονομίας 1%-Στο 25,2% η ανεργία το 2016

Tweet
Share
Tweet
Share

Έκδηλη είναι η απαισιοδοξία του Ιδρύματος Οικονομικών&Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), για την ελληνική οικονομία τη χρονιά που διανύουμε, με βάση την έκθεση του α’ τριμήνου, καθώς εκτιμά ότι θα καταγραφεί και φέτος ύφεση, αλλά και αύξηση της ανεργίας.

Συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 1% και αύξηση της ανεργίας «βλέπει» το ΙΟΒΕ για το 2016, σύμφωνα με την τριμηνιαία του Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία.

Για «σημαντική καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις που διεξάγει η ελληνική κυβέρνηση με τους εταίρους και πιστωτές» κάνει λόγο το ΙΟΒΕ, ενώ προειδοποιεί ότι «πρώτη φορά βρίσκεται η οικονομία σε τόσο οριακή κατάσταση, με ελέγχους κεφαλαίων και μη ομαλή λειτουργία των τραπεζών επί 9 μήνες».

Μάλιστα, το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι τα νέα δημοσιονομικά μέτρα θα πλήξουν τις καταναλωτικές δαπάνες και το εισόδημα των νοικοκυριών, δύο παράγοντες που θα συνεχίσουν να ασκούν αποπληθωριστικές πιέσεις.

«Η εξέλιξη του ΑΕΠ θα εξαρτηθεί αποφασιστικά από τον χρόνο και τα χαρακτηριστικά με τα οποία θα κλείσει η αξιολόγηση», αναφέρει το Ινστιτούτο, προειδοποιώντας ότι «σε περίπτωση ρήξης ή μη ομαλής εφαρμογής του προγράμματος, οι εξελίξεις θα είναι ιδιαίτερα δραματικές και η σχετική άμεση και μακροπρόθεσμη ζημιά μη αναστρέψιμη».

Όπως αναφέρει, η παρατεταμένη ακραία αβεβαιότητα δυσχεραίνει την εστίαση στα δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας (χαμηλά παραγωγικότητα, παραγωγικοί συντελεστές σε εσωστρεφείς δραστηριότητες).

Προειδοποιεί ταυτόχρονα ότι όσο δεν μεταρρυθμίζεται η οικονομία, τόσο απομακρύνεται η ημερομηνία λήξης της κρίσης.

Στο κεφάλαιο «ανεργία» οι προβλέψεις εξακολουθούν να είναι δυσοίωνες. Συγκεκριμένα το Ίδρυμα υποστηρίζει ότι θα αυξηθεί στο 25,2% φέτος, από το 24,4% που βρισκόταν το δ' τρίμηνο του 2015.

Ωστόσο θετικό στοιχείο στην οικονομία, όπως αναφέρει, αποτελεί ο τουρισμός, ο οποίος θα συνεχίσει την ανοδική πορεία.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman