ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Φορολογικό καύσωνα από την 1η Ιουνίου φέρνει το νέο Μνημόνιο

Tweet
Share
Tweet
Share

Αντίθετα από τον κυβερνητικό ισχυρισμό ότι η δέσμη των 5,4 δις ευρώ διαχέεται σε βάθος τριετίας, εντούτοις, όλα τα φορολογικά μέτρα θα τεθούν αμέσως σε εφαρμογή από την 1η  Ιουνίου 2016 και μέχρι την 1.1.2017 και περιλαμβάνουν αυξήσεις φόρων και μείωση της μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου αλλά και των αμυντικών δαπανών, καθώς και πλήρη απελευθέρωση προβληματικών και μη δανείων, με εξαίρεση όσων συνδέονται με την πρώτη κατοικία αξίας έως 140.000 ευρώ μέχρι την 1.1.2018.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από το προσχέδιο του νέου Μνημονίου που θα κληθεί να υπογράψει η κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και το οποίο διέρρευσε από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών προς το πρακτορείο Bloomberg.

Πρόκειται για μια συμβιβαστική πρόταση της Επιτροπής η οποία διαβλέποντας με ανησυχία το απειλητικό φάσμα της ταμειακής ασφυξίας στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την βραδυπορία της διαπραγμάτευσης, εισηγείται την εκταμίευση της δόσης, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα νομοθετήσει τη δημιουργία του μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης αποκλίσεων.

Στην πραγματικότητα, οι φορολογούμενοι και η αγορά, εκτός από τους φόρους που περιλαμβάνονται στο νέο φορολογικό και το ασφαλιστικό, θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυξήσεις σε σειρά ειδικών φόρων κατανάλωσης, σε καπνό, καύσιμα, αλκοόλ κ.άλ. καθώς και με φόρο διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία και φόρους στις ευρυζωνικές συνδέσεις και τον ΕΝΦΙΑ. 

Αναλυτικά ο κατάλογος των νέων μέτρων όπως περιγράφονται στο προσχέδιο του Μνημονίου:

  -Από την 1η Ιουνίου, αυξάνονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στη βενζίνη, στο πετρέλαιο κίνησης, στο υγραέριο, στην κηροζίνη, στο φυσικό αέριο και στο πετρέλαιο θέρμανσης.

-Από την 1η Ιουλίου, αυξάνεται ο ΦΠΑ από το 23% στο 24%

-“Πάγωμα” των αυξήσεων στα ειδικά μισθολόγια για την περίοδο 2016 2018 αλλά και εφαρμογή του εξής κανόνα προσλήψεων: μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις το 2016, δύο προσλήψεις για τέσσερις αποχωρήσεις το 2017 και ισάριθμες προσλήψεις για τρεις αποχωρήσεις το 2018.

-Νέοι συντελεστές υπολογισμού των τελών ταξινόμησης από την 1η Ιουνίου με βάση υπολογισμού την αξία αγοράς. Θα επανεξεταστεί το καθεστώς αφαίρεσης των δαπανών των εταιρικών αυτοκινήτων από τον φόρο εισοδήματος για τα εισοδήματα του 2016.

-Από την 1η Ιουνίου αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στην μπύρα ενώ καταργείται το ειδικό καθεστώς (έκπτωση 50%) στις εταιρείες οινοπνευματωδών που εδρεύουν στα Δωδεκάνησα.

-Από την 1η Ιανουαρίου καθιερώνεται για πρώτη φορά ειδικός φόρος κατανάλωσης στον καφέ και στα… ηλεκτρονικά τσιγάρα. Οι δύο νέοι φόροι θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2017.

-Από την 1η Ιουνίου αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα τσιγάρα και στον καπνό.

-Από την 1η Ιανουαρίου 2017 επιβάλλεται φόρος ανά διανυκτέρευση στα ξενοδοχεία δύο αστέρων και πάνω αλλά και στα δωμάτια με δύο κλειδιά

-Αύξηση του φόρου στον ΟΠΑΠ από το 30% στο 35% προκειμένου να αντικατασταθεί το ειδικό τέλος των πέντε λεπτών ανά στήλη

-Από την 1η Ιουλίου επιβάλλεται φόρος 5% στις ευρυζωνικές συνδέσεις και 10% στη συνδρομητική τηλεόραση.

-Από την 1η Ιουλίου επιβάλλεται αυξημένος φόρος στα επενδυτικά οχήματα (εταιρείες επενδύσεων Real Estate, portfolio management companies κλπ)

-Διεύρυνση της βάσης του ΕΝΦΙΑ αλλά και αύξηση των συντελεστών φορολόγησης ή για τον βασικό ή για τον συμπληρωματικό φόρο προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες εσόδων από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών.

-Μείωση δημοσίων δαπανών τον Ιούνιο του 2016 με έμφαση στις αμυντικές δαπάνες αλλά και τις δαπάνες των δημοσίων επιχειρήσεων. Η μείωση των δαπανών θα πρέπει να έχει αποφασιστεί μέχρι το τέλος του έτους ώστε να αποδώσει τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2018.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman