ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Εγκλωβισμένες ψυχές

Tweet
Share
Image 1
Image 2
Image 3
Image 4
Image 5
Image 6
Image 7
Image 8
Image 9
Image 10
Image 11
Image 12
Image 13
Image 14
Tweet
Share

Ο Αμπντούλ Μπασίρ, ένας νεαρός Αφγανός, βρίσκεται ξαπλωμένος στο κρεβάτι του νοσοκομείου. Το πόδι του είναι τυλιγμένο σε έναν επίδεσμο ενώ από τα μάτια του κυλούν δάκρυα. Μόλις έμαθε πως ο μυς του ποδιού του είναι νεκρός και γι’ αυτό θα πρέπει να του τον ακρωτηριάσουν.

Ένα φορτηγό έπεσε πάνω του στην εθνική οδό, καθώς εκείνος προσπαθούσε να διασχίσει τη Μάγχη για δεύτερη φορά. Άνοιξε ταχύτητα επίτηδες, θέλοντας να μας σκοτώσει, ισχυρίζεται ο ίδιος.

Τώρα σκέφτεται τη γυναίκα του, τα δυο του παιδιά, τη μητέρα του και τα αδέρφια του που είχαν την ελπίδα να ζήσουν με το μισθό που θα έπαιρνε στην Ευρώπη. Η αυλαία στο όνειρο του έπεσε στις ακτές του λιμανιού της πόλης του Καλαί, 5.600 χιλιόμετρα από το σημείο αναχώρησής του.

Οι αιτούντες άσυλο πρέπει να επιβιώσουν σε ανθυγιεινές συνθήκες χωρίς τουαλέτες, σε αυτοσχέδιες σκηνές

2.300 αιτούντες άσυλο από το Αφγανιστάν, τη Συρία, το Νταρφούρ και την Ερυθραία περιμένουν κολλημένοι σε αυτό το δήμο 76.000 κατοίκων, 35 χιλιόμετρα μακριά από την Αγγλία. Μετά την Zuwara στη Λιβύη και την Λαμπεντούζα της Ιταλίας, το Καλαί είναι σημείο συγκέντρωσης πολλών μεταναστών που ελπίζουν να ξεκινήσουν τη ζωή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι συνθήκες διαβίωσης είναι δύσκολες. Με ποσοστό ανεργίας 16,2%, εργοστάσια και βιοτεχνίες βάζουν λουκέτο το ένα μετά το άλλο, ενώ οι επιθέσεις των ακροδεξιών οργανώσεων ενάντια στους μετανάστες ολοένα και αυξάνονται.

Οι αιτούντες άσυλο πρέπει να επιβιώσουν σε ανθυγιεινές συνθήκες χωρίς τουαλέτες, σε αυτοσχέδιες σκηνές, θύματα του παγωμένου ανέμου και της συχνής βροχής. Οι πολίτες μπροστά στο αδιέξοδο προσπαθούν να βρουν λύση. Ένα δίκτυο αλληλεγγύης έχει στηθεί προκειμένου να ανακουφιστούν αυτοί που το έχουν ανάγκη. Οι κάτοικοι της πόλης διανέμουν τρόφιμα, ρούχα, ξύλα για θέρμανση.

Οι γιατροί μου είπαν ότι ο μυς είναι νεκρός. Θα πρέπει να ακρωτηριάσουν το πόδι μου

Για χρόνια, η κύρια απάντηση του δήμου και του κράτους στην παρουσία των μεταναστών στην πόλη υπήρξε η εκκένωση καταλήψεων στέγης, από τη μία κατάληψη στην άλλη. Οι γαλλικές αρχές τώρα ετοιμάζονται να τους συγκεντρώσουν σε ένα καθημερινό κέντρο υποδοχής στις παρυφές της πόλης, όπου θα γίνονται σεβαστά τα θεμελιώδη δικαιώματα τους.

Η πρόοδος για μερικούς ανθρώπους, ένα νέο αδιέξοδο για άλλους, που ανησυχούν ότι η απομάκρυνση από το λιμάνι και το τούνελ της Μάγχης μπορεί να εμποδίζει τους μετανάστες να φτάνουν στο Ηνωμένο Βασιλείο. Όποια και αν είναι, το μήνυμα της Γαλλίας προς τους μετανάστες του Καλαί είναι σαφές: ζητήστε άσυλο εδώ, γιατί η Αγγλία δεν σας θέλει πια.

πηγή: Vii Photo

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman