ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Πότε θα έρθεις μαμά;

Tweet
Share
Tweet
Share

Τσουλήθρες, κούνιες και παιδικά πολύχρωμα σκαμνάκια αχνοφαίνονται από μέτρα μακριά. Πλησιάζεις, κοντοστέκεσαι και συνειδητοποιείς πως μια όαση φροντίδας ξετυλίγεται μπροστά σου. Το τοπίο μαρτυρά την ύπαρξη παιδικών ψυχών. Πλησιάζεις κι άλλο. Το προαύλιο είναι άδειο καθώς βλέπεις είναι ακόμα αρχές Σεπτεμβρίου. Λίγες μέρες ακόμα και οι δρόμοι τριγύρω θα ξανανιώσουν από τη ζωντάνια, την εξωστρέφεια που συνοδεύει τον ήχο των παιδικών φωνών. Οδός Κρέμου και Φιλαρέτου γωνία στην Καλλιθέα, ώρα μεσημεριανή. Το Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο Καλλιθέας -μια φωλιά για τα νήπια που το έχουν ανάγκη- ανοίγει τις πόρτες του και μας υποδέχεται. Κάθε παιδί είναι μια ιστορία. Μια διαφορετική ιστορία. Στο νηπιοτροφείο της περιοχής υπάρχουν ακόμα και παιδιά που δεν έχουν δηλωθεί ποτέ. Η πρόεδρος, κ. Ηρώ Ζερβάκη μιλά στο penna.gr για τις ανάγκες αλλά και το έργο της δομής.

Το ΠΕΝ ιδρύθηκε το 1912 από την Αικατερίνη Λασκαρίδου ενώ αρχικά περιέθαλπε ορφανά που έχασαν τους γονείς τους στον πόλεμο. Μετά το 1978 ο χαρακτήρας του άλλαξε -καθώς δεν υπήρχαν θύματα πολέμου πια- και το νηπιοτροφείο άρχισε να υποδέχεται νήπια από 2,5 έως και 5,5 ετών, τα οποία δεν μπορούσαν να μεγαλώσουν σε ένα ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον. Στο χώρο λειτουργεί και παιδικός σταθμός, ο οποίος βοηθά στην κοινωνικοποίηση των φιλοξενούμενων παιδιών μέσα από την επαφή τους με τα υπόλοιπα της γειτονιάς. Παράλληλα, με το θεσμό της “εθελόντριας οικογένειας”, τα νήπια έχουν την ευκαιρία να ζήσουν για ένα Σαββατοκύριακο ή κάποιες ώρες της μέρας με μια οικογένεια, έτσι ώστε να ενταχθούν ομαλά στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

11401511 848201681912834 8927263231748490583 n

Κυρία, πότε έρχεται η Παρασκευή;”, ρωτούν συχνά τα παιδιά του νηπιοτροφείου τις κυρίες που τα προσέχουν. Κι αυτό γιατί τότε οι μητέρες θα τα πάρουν από το κτίριο της Καλλιθέας για να περάσουν το Σαββατοκύριακο μαζί τους... Το πρωί της Δευτέρας η προσαρμογή στο νέο πρόγραμμα είναι σαφώς δύσκολη, αφού εκείνα πρέπει και πάλι να ενταχθούν στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα. Είναι όμως όλες οι περιπτώσεις οι ίδιες; Όχι, απαντά η κ. Ζερβάκη, η οποία τονίζει πως στο παρελθόν έχουν καταγραφεί περιστατικά κατά τα οποία τα παιδιά δεν ήθελαν να επιστρέψουν στο σπίτι τους το Σαββατοκύριακο, προφανώς γιατί υφίσταντο κάποιο είδος κακοποίησης.

23

Αυτή την ώρα στο κτίριο της οδού Κρέμου προστασία βρίσκουν γύρω στα 47 παιδιά. Από αυτά γύρω στα 16 είναι μόνιμα σε οικογένειες ενώ τα υπόλοιπα κατοικούν εκεί. Τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα οι περιπτώσεις ανοικτής προστασίας. Ο λόγος για παιδιά, τα οποία δεν μπορούν να αναθρέψουν οι γονείς τους λόγω οικονομικών προβλημάτων, γι' αυτό και απευθύνονται στο ΠΕΝ. Αυξημένη είναι και η προσέλευση εκείνων που επιβίωναν σε ένα κακοποιημένο περιβάλλον και βρέθηκαν στο νηπιοτροφείο έπειτα από παρέμβαση του εισαγγελέα.

Το ΠΕΝ ιδρύθηκε το 1912 από την Αικατερίνη Λασκαρίδου

Περισσότερα νήπια, λιγότερα ωστόσο έσοδα. Αυτό είναι η πραγματικότητα που δυσχεραίνει το έργο των εργαζομένων του ΠΕΝ τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την κ. Ζερβάκη. “Από το 2011 και μετά παρατηρείται αισθητή μείωση των εσόδων μας, ενώ το προσωπικό από 50 περίπου άτομα από τα οποία απαρτιζόταν έχει μειωθεί γύρω στα 25. Αυτό σημαίνει μεγάλα κόστη μισθοδοσίας. Στην πραγματικότητα το κράτος καλύπτει μόνο το 1/3 των λειτουργικών μας εξόδων, παρέχει δηλαδή τη μισή μισθοδοσία. Άλλες δραστηριότητες και κάποιες χορηγίες βοηθούν και κρατούν ζωντανό το έργο του ΠΕΝ”, σημειώνει στη συνέχεια. Κι όλα αυτά σε ένα χώρο φιλοξενίας που λειτουργεί σε 24ωρη βάση καθημερινά ολόκληρο το χρόνο, παρέχοντας στέγη σε δεκάδες ψυχές. Για την επίλυση του προβλήματος, αναγκαίο είναι να βρεθεί ένας ενιαίος τρόπος χρηματοδότησης με τον οποίο το κράτος θα επέμβει και θα καταβάλλει τη μισθοδοσία στους υπαλλήλους που το ίδιο θα έχει προσλάβει.

65

Μετά τα πεντέμισι χρόνια τα παιδιά ανοικτής προστασίας επιστρέφουν στη βιολογική τους οικογένεια, η οποία εξετάζεται από ειδικούς επιστήμονες προκειμένου να διαπιστωθεί πως έχει διαμορφωθεί το κατάλληλο περιβάλλον για τη σωστή ανατροφή. Από την άλλη, για τα νήπια εκείνα τα οποία έχουν αποκοπεί από τη βιολογική οικογένεια, υπεύθυνο είναι εξ' ολοκλήρου το ΠΕΝ, το οποίο είτε θα συνδράμει για την υιοθεσία τους, είτε θα αναλάβει τα διαδικαστικά για να μετακομίσουν σε κάποιο ίδρυμα. Αισιόδοξο είναι το γεγονός πως πολλά ζευγάρια όλο και πιο συχνά ευαισθητοποιούνται ζητώντας να γίνουν ανάδοχοι γονείς και να αναλάβουν την ανατροφή των παιδιών.

nipiotrofeio

 

Οι σχέσεις μεταξύ των μικρών στο ΠΕΝ είναι άριστες. Εκεί μαθαίνουν να μοιράζονται, να μην είναι ρατσιστές και να συμβιώνουν με παιδιά από διαφορετική χώρα, να τρώνε υγιεινά. Τρώνε παγωτά, παίζουν στις αυτοσχέδιες πισίνες, αγαπάνε τους φίλους τους, έχουν ευαισθησίες. Περιμένουν τη συντροφιά μας, αξίζουν την αγάπη μας. Η εθελοντική προσφορά όλων μας με το μέσο που ο καθένας μπορεί είναι ζωτικής σημασίας για τους μικρούς αυτούς ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Για περισσότερες πληροφορίες για τη δράση του ΠΕΝ μπορείτε να μπείτε στο επίσημο site: http://www.pen-kallithea.gr/

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 9560735, 2109521728

Ρεπορτάζ: Κυριακή Αξιώτη, Παναγιώτης Ζαϊμης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman