ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Το Zonar's επέστρεψε για να γράψει τη σύγχρονη ιστορία

Tweet
Share
Tweet
Share

To ιστορικό κτίριο του Zonarστην οδό Πανεπιστημίου –που πρόσφατα άνοιξε και πάλι τις πόρτες του στο κοινό- έχει γράψει τη δική του ιστορία. Εκεί ο Σπύρος Μελάς έγραψε τα χρονογραφήματά του για τον τορπιλισμό της «Έλλης». Εκεί έδωσαν τηλεοπτική συνέντευξη στη γαλλική τηλεόραση ο Μάνος Χατζιδάκις με τη Μελίνα Μερκούρη. Στο Zonarσύχναζε η πολιτική ηγεσία του τόπου, από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Σοφοκλή Βενιζέλο, τον Ηλία Ηλιού, τον Γεώργιο Μαύρο, τον Ευάγγελο Αβέρωφ, τον Γεώργιο Ράλλη και τον Ξενοφώντα Ζολώτα μέχρι τους Γιώργο Γεννηματά, Λεωνίδα Κύρκο και Αναστάσιο Πεπονή.

Από τον κύκλο των συγγραφέων αλλά και καλλιτεχνών ήταν ανάμεσα σε άλλους ο Σπύρος Μελάς, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Νίκος Γκάτσος, ο Γιώργος Κατσίμπαλης, ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, ο Δημήτρης Μυράτ, ο Μίνως Βολανάκης, ο Μάνος Χατζηδάκις, η Μελίνα Μερκούρη, η Τζένη Καρέζη, ο Φρέντυ Γερμανός, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης. Ξένες διασημότητες, όπως οι συγγραφείς Λόρενς Ντάρελ και Χόρχε Λουίς Μπόρχες και οι ηθοποιοί Άντονυ Κουίν και Σοφία Λόρεν επισκέπτονταν το Zonar's, όταν βρίσκονταν στην Αθήνα.

Το ιστορικό καφέ ιδρύθηκε το 1939 από τον Έλληνα ομογενή Κάρολο Ζωναρά (1873 -1968), επιχειρηματία γεννημένο στην Ανατολική Θράκη, ο οποίος είχε επιστρέψει στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ, όπου είχε ανοίξει στο Ντέιτον του Οχάιο μια επιτυχημένη και επικερδή σοκολατοβιομηχανία.

z3 1

Τα εγκαίνια του έγιναν το Δεκαπενταύγουστο του 1940 και συνέπεσαν με τον τορπιλισμό της «Έλλης» στο λιμάνι της Τήνου. Ο συγγραφέας Δημήτρης Ψαθάς το χαρακτήριζε ως «το πιο πολυτελές ζαχαροπλαστείο της Αθήνας, τύπου ομοίου προς τα μεγαλύτερα και ωραιότερα της Βιέννης».

Το καφέ Zonar's στεγάστηκε στο κτήριο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, που θεμελιώθηκε το 1938 σε σχέδια των αρχιτεκτόνων Βασίλη Κασσάνδρα και Λεωνίδα Μπόνη, που είχαν σπουδάσει στην Σχολή Καλών Τεχνών (École des Beaux Arts) στο Παρίσι. Ολόκληρο το κτηριακό συγκρότημα έχει χαρακτηριστεί από το 1994 ως «διατηρητέο ιστορικό μνημείο της Αθήνας» και «δείγμα της αρχιτεκτονικής των δημοσίων κτιρίων της εποχής του Μεσοπολέμου».

viral

To μαγαζί με τη μακρά του ιστορία για πολλά χρόνια ήταν κομμάτι της καθημερινότητας στο κέντρο της πόλης. Αποτελούσε προσφιλές στέκι της πολιτικής, καλλιτεχνικής και κοσμικής Αθήνας, ακόμη και στα χρόνια της Κατοχής. Από τη δεκαετία του ’50 το Zonar's γνώρισε μεγάλες δόξες, κάτι που συνεχίστηκε και μετά το 1968, αφού πέθανε ο ιδρυτής του και το κατάστημα πέρασε στα χέρια του νέου «καπετάνιου» του, του Γιώργου Καβαλλάρη, ιδιοκτήτη του εστιατορίου Διόνυσος.

Το κατάστημα με τις ξύλινες επενδύσεις, τους μεγαλοπρεπείς πολυέλαιους, τα κρύσταλλα και τους καθρέπτες και τα ακριβά σερβίτσια απέπνεε κλίμα μεγαλοπρέπειας και επιβλητικότητας.

zone

Το 2001 ωστόσο η ιστορική διαδρομή του Zonar's σταμάτησε καθώς στην επιχείρηση μπήκε «υποχρεωτικό» λουκέτο αφού πουλήθηκε το ακίνητο γράφοντας με αυτόν τον τρόπο τον επίλογο στο πρώτο κεφάλαιο της  ιστορίας του. Έξι χρόνια αργότερα επαναλειτούργησε. Εδώ και λίγες ημέρες το θρυλικό καφέ έχει ανοίξει  τις πόρτες του για να γράψει τη δική του σύγχρονη ιστορία.

Ιστορικά στοιχεία για το θρυλικό κατάστημα

Το 1920...

...ο Κάρολος Ζωναράς, επιχειρηματίας μετανάστης στις ΗΠΑ, επιστρέφει στην Ελλάδα όπου στήνει ένα εργαστήριο παραγωγής σοκολάτας αλλά και ένα ζαχαροπλαστείο που λειτουργεί από το 1935 επί της Πανεπιστημίου στον αριθμό 6.

Από το 1928

...έως το 1940 ξεκινά η ανέγερση του κτιρίου που παραχωρείται από τη βασιλική οικογένεια στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού, με αρχικό στόχο τη στέγαση κρατικών υπηρεσιών. Τελικά, στεγάζει σε οικόπεδο 9.000 τ.μ. θέατρο, καφέ και εμπορικά καταστήματα. 

zonars 22

Το 1938

...ο Κάρολος Ζωναράς, με μίσθωμα 90.000 δραχμών τον μήνα εξασφαλίζει την εκμετάλλευση του χώρου που θα αποτελέσει meeting point ιστορικών προσωπικοτήτων της Ελλάδας.

15 Αυγούστου 1940

Σημαδιακή ημερομηνία. Στην Τήνο τορπιλίζεται η «Ελλη». Στην Αθήνα ανοίγει τις πόρτες του το «Zonar’s» και η κοσμική Αθήνα το αντικρίζει θαμπωμένη. Δέκα χρόνια μετά, ανακαινίζεται και ανοίγει ξανά τις πόρτες του. Από τότε και έως το θάνατο του Ζωναρά (το 1968) γνωρίζει τη «χρυσή εποχή» του.

12373168 536719753157672 6440879966050085836 n

Δεκαετία ’70

Γίνεται στέκι της πολιτικής, καλλιτεχνικής και πνευματικής Αθήνας. Θαμώνες του είναι οι Κωνσταντίνος Καραμανλής, Γεώργιος Μαύρος, Γεώργιος Ράλλης, Ευάγγελος Αβέρωφ, Μάνος Χατζιδάκις, Οδυσσέας Ελύτης, Μίνως Βολανάκης, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Τζένη Καρέζη, Δημήτρης Μυράτ, Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας... Ολοι ψηφίζουν «Zonar’s».

Το 1989

...χαρακτηρίζεται «ιστορικό διατηρητέο μνημείο της Αθήνας» με απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ και του σχετικού διατάγματος της Μελίνας Μερκούρη. Μάλιστα, το ’93 η Μελίνα και ο Μάνος Χατζιδάκις το επιλέγουν για να δώσουν την τελευταία κοινή συνέντευξή τους στην τηλεόραση.

12348145 490220954496691 7815132064549287022 n

Το 1995

...μετονομάζεται σε «Ζαχαροπλαστείο Διόνυσος-Zonar’s», αλλά ακολουθεί αντιδικία του Μετοχικού Ταμείου Στρατού με τον τότε ιδιοκτήτη του Γιώργο Καβαλάρη... Κλείνει τον Μάρτιο του 2001. Το 2006 όμως περνάει στην ιδιοκτησία του επιχειρηματία Λορέντζου Φρέρη και ανοίγει τις πόρτες του σε όλους!

zone4

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman