ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Η Ζάχα Χαντίντ σχεδίαζε τα όνειρα

Tweet
Share
Tweet
Share

Από τα πρώτα της κιόλας έργα αυτή η δυναμική γυναίκα κραύγαζε ότι ήταν αποφασισμένη να κινηθεί στην αιχμηρή κόψη της αρχιτεκτονικής. Ολα της τα έργα, χαρακτηρίζονται από την αγάπη της Χαντίντ στις πολυπρισματικές φόρμες, στις απροσδόκητες αιχμές αλλά και στις ελαστικές καμπύλες, όμοιες με μαθηματικά διαγράμματα.

Το 2004 έγινε η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με το Βραβείο Pritzker, το αντίστοιχο Νομπέλ της Αρχιτεκτονικής. Δύο ακόμα φορές βραβεύθηκε από τον αντίστοιχο θεσμό της Βρετανίας, ενώ της είχε απονεμηθεί και ο τίτλος της Dame από τη βασίλισσα της Βρετανίας. Και χθες, αναπάντεχα κι ενώ νοσηλευόταν για βρογχίτιδα, έφυγε από τη ζωή στα 65 της χρόνια. 

Η Ζάχα Χαντίντ γεννήθηκε στο Ιράκ. Σπούδασε μαθηματικά στο αμερικανικό κολέγιο της Βηρυτού και αρχιτεκτονική στο Λονδίνο.

Στα πρώτα της βήματα, συνεργάστηκε με τον Έλληνα καθηγητή αρχιτεκτονικής Ηλία Ζέγγελη και με τον Ολλανδό Ρεμ Κουλχάας στο Γραφείο Μητροπολιτικής Αρχιτεκτονικής. Το 1980 άνοιξε το δικό της γραφείο αλλά και τα φτερά της για να δημιουργήσει μερικά από τα πιο σημαντικά αρχιτεκτονικά αριστουργήματα.

Καταξιώθηκε χάρις στα πρωτοποριακά της έργα τέχνης, τα οποία μπορεί κανείς να συναντήσει σε ολόκληρο τον κόσμο. Το 2002 η Χαντίντ κέρδισε τον διεθνή διαγωνισμό σχεδίου για να σχεδιάσει το νέο γενικό σχέδιο πόλης της Σιγκαπούρης. Υπήρξε μάλιστα η πρώτη γυναίκα που αναγνωρίστηκε με το βραβείο Pritzker -τη σημαντικότερη αρχιτεκτονική διάκριση - για την δημιουργία του μοντέρνου κέντρου πολιτισμού Χεϊντάρ Αλίγιεβ στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.

Οι πρώϊμες εμπνεύσεις και τα τοπογραφικά της Χαντίντ, μολονότι δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, αποδεικνύουν εντούτοις την έντονη και ισχυρή σχέση της κίνησης και της ενέργειας με την κτηριογλυπτική. Η κίνηση είναι μια ελεγχόμενη έκρηξη που ασχολείται με τη σύνθεση διαδρομών που διασταυρώνονται και όγκους που γίνονται δυναμικές μορφές και όχι στατικές.

Το ιδιαίτερο στυλ της αρχιτεκτονικής της θα μπορούσαμε πολύ εύκολα να το προσδιορίσουμε με πέντε λέξεις: Οργανική, Φυσική, Καινοτόμα, Μοντέρνα - Φουτουριστική, Ρευστή.

Ανάμεσα στα έργα της είναι το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Σινσινάτι, το κεντρικό κτίριο του εργοστασίου της BMW, το Olympics Aquatics Center στο Λονδίνο.

Διάσημος και ο καναπές Μοραίν (2000), η Crystall Chair (2005) και ο πολυέλαιος Vortexx (2005).

Μερικά από τα χαρακτηριστικά έργα της:

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman