ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Η Δάφνη Ματζιαράκη υποψήφια για Όσκαρ με ντοκυμαντέρ για τη Λέσβο

Tweet
Share
Tweet
Share

To ντοκυμαντέρ μιας ξεχωριστής νέας Ελληνίδας γυναίκας, της Δάφνης Ματζιαράκη με τίτλο «4.1 Miles», που έχει ως θέμα το προσφυγικό, βρίσκεται ανάμεσα στις δέκα ταινίες απ' όλον τον κόσμο που θα διεκδικήσουν φέτος μια θέση στην τελική πεντάδα των υποψηφιοτήτων για το Oσκαρ Καλύτερου Μικρού Μήκους Ντοκυμαντέρ.

Το «4.1 Miles» καταγράφει τις δραματικές επιχειρήσεις των Λιμενικών Αρχών της Λέσβου και του σεμνού ήρωα, κυβερνήτη Κυριάκου Παπαδόπουλου, που μεγάλωσε με τις μνήμες της προσφυγιάς των παππούδων του, να σώσουν τους πρόσφυγες που προσπαθούν να φτάσουν στις ακτές του ελληνικού νησιού από τα τουρκικά παράλια.

Το ντοκυμαντέρ της Ελληνίδας σκηνοθέτιδας τιμήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο με ένα από τα φετινά φοιτητικά Oσκαρ που δίνει κάθε χρόνο η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών σε σπουδαστές αμερικανικών πανεπιστημίων. Παραγωγός είναι το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια, όπου η Δάφνη Ματζιαράκη σπουδάζει δημοσιογραφία.

Η σκηνοθέτις πέρασε τρεις εβδομάδες, πέρυσι, πάνω στο σκάφος του Λιμενικού στη Λέσβο με κυβερνήτη τον Κυριάκο Παπαδόπουλο. «Eναν άνθρωπο που με έκανε να δω τη ζωή αλλιώς λόγω του κουράγιου, της δύναμης, του ήθους, της αφοσίωσης και της καλοσύνης του. Το αποτέλεσμα είναι το ντοκυμαντέρ μου, στο οποίο ο Κυριάκος είναι ο κεντρικός ήρωας» σημειώνει η ίδια στη σελίδα της στο Facebook περιγράφοντας την εμπειρία που έζησε στη Λέσβο κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του «4.1 Miles» .


 
Oπως επισημαίνει η Δάφνη Ματζιαράκη στο κείμενο που συνοδεύει το ντοκυμαντέρ της, σε ανάρτηση στη New York Times (28/9/2016): «Η ταινία καταγράφει την κρίσιμη στιγμή ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο, εκεί όπου ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις, φόβους ή προετοιμασία, κάποιοι άνθρωποι θα ξεπεράσουν τον εαυτό τους για να σώσουν έναν ξένο».
 
Οι δέκα μικρού μήκους ταινίες- από τις 61 που υποβλήθηκαν - που θα διεκδικήσουν μια θέση στην πεντάδα για το καλύτερο μικρού μήκους ντοκυμαντέρ (η οποία θα ανακοινωθεί μαζί με τις υποψηφιότητες των Oσκαρ στις 24 Ιανουαρίου) είναι:

  •  Brillo Box (3Ά Off) (Brillo Box Documentary)
  • Close Ties (Munk Studio - Polish Filmmakers Association)
  • Extremis (f/8 Filmworks in association with Motto Pictures)
  • 4.1 Miles (University of California, Berkeley)
  • Frame 394, (Compy Films)
  • Joe's Violin (Lucky Two Productions)
  • The Mute's House (The Jerusalem Sam Spiegel Film School)
  • The Other Side of Home (Feeln)
  • Watani: My Homeland (ITN Productions)
  • The White Helmets (Grain Media and Violet Films)

 Η 89η Απονομή των Βραβείων Όσκαρ θα πραγματοποιηθεί φέτος στις 26 Φεβρουαρίου του 2017 στο Dolby Theatre στο Χόλιγουντ.

Δείτε το ντοκυμαντέρ στη θέση:

http://www.nytimes.com/video/opinion/100000004674545/41-miles.html

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2023 Premium S.A. All Rights Reserved.