ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ο Μοχάμεντ Άλι σε σπάνια φωτογραφικά στιγμιότυπα

Tweet
Share
Like
Image 1
Image 2
Image 3
Image 4
Image 5
Image 6
Image 7
Image 8
Image 9
Image 10
Image 11
Image 12
Image 13
Image 14
Image 15
Image 16
Image 17
Image 18
Image 19
Image 20
Tweet
Share
Like

Ο Μοχάμεντ Άλι, ο σόουμαν βαρέων βαρών που συγκλόνισε τον κόσμο με το στυλ του στο μποξ, το απρόβλεπτο χιούμορ του και την ευγενή του γενναιοδωρία πέθανε στα 74 του χρόνια. Ο Άλι, πρώην Cassius Clay, δεν ήταν απλά ένας αθλητής που έφερε μέσα του την εποχή στην οποία έζησε. Τη διαμόρφωσε. Υπήρξε αντιρρησίας συνείδησης στον πόλεμο του Βιετνάμ, και στράφηκε εναντίον μιας χώρας που υποτίθεται ότι αγωνιζόταν για την ελευθερία στην άλλη πλευρά του πλανήτη ενώ εντός της οι δικοί της μαύροι πολίτες στερούνταν βασικά δικαιώματα. Το παράδειγμά του ενέπνευσε μια γενιά. Ο Άλι αρνήθηκε να υπηρετήσει στο Βιετνάμ, καταδικάστηκε για ανυποταξία, και στερήθηκε έτσι τον τίτλο του πρωταθλητή βαρέων βαρών που είχε κερδίσει από τον Sonny Liston το 1964.

Ο Μοχάμεντ Άλι γεννήθηκε ως Cassius Marcellus Clay Jr. στην πόλη Louisville στις 17 Ιανουαρίου του 1942. Ο πατέρας του, Cassius ο πρεσβύτερος, ήταν ένας ζωγράφος πινακίδων «με περιορισμένο καλλιτεχνικό ταλέντο και μεγάλη όρεξη για να πίνει τζιν», σύμφωνα με το Sports Illustrated. Η μητέρα του, Odesssa, εργαζόταν ως εσωτερική παραδουλεύτρα. Οι πρόγονοί του Clay ήταν σκλάβοι στις φυτείες ενός πολιτικού από το Κεντάκι ο οποίος ήταν πληρεξούσιος υπουργός του Lincoln στη Ρωσία. Είχε έναν Ιρλανδό προπάππου που ονομαζόταν Abe Grady. Αλλά κανένα ίχνος λευκού αίματος δεν μπορούσε να προστατεύσει τον νέο Cassius από τις προσβολές του φυλετικού διαχωρισμού στο Louisville.

Για παράδειγμα, ο Clay είπε ότι όταν ήταν 8 ή 9 χρονών, ένας λευκός άνδρας τον παρενόχλησε ενώ έπαιζε με τους φίλους κοντά στις σιδηροδρομικές γραμμές, σέρνοντας τον απ’ τον γιακά του και φωνάζοντας «σκάσε μικρέ νέγρε» ενώ ο Clay προσπαθούσε να αντισταθεί (ένα άλλο άτομο επενέβη και έσωσε τον Clay). «Γιατί δεν μπορώ να είμαι πλούσιος;» ρώτησε κάποτε ο Clay τον πατέρα του. Ο Cassius ο πρεσβύτερος άγγιξε το χέρι του γιου του. «Κοίτα εδώ», είπε. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν μπορεί να είσαι πλούσιος».

Το boredpanda.com με αφορμή την ημέρα των γενεθλίων του που θα γιόρταζε αν ζούσε πραγματοποιεί προς τιμήν του ένα μοναδικό αφιέρωμα. Κοινοποιούμε τις φωτογραφίες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2022 Premium S.A. All Rights Reserved.