ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Εισάγουμε από τη Γερμανία ακόμα και φτερά και πούπουλα

Tweet
Share
Tweet
Share

Μπορεί κανείς να φανταστεί ότι η καταχρεωμένη μας χώρα εισάγει από τη Γερμανία προϊόντα περιποίησης μαλλιών και μέϊκ απ που κοστίζουν πάνω από 65 εκ. ευρώ;

Και πώς να εξηγήσεις σε μια μεγάλη κατηγορία πολιτών που τη βγάζει στα όρια της επιβίωσης ότι για γερμανικά αιθέρια έλαια, προϊόντα καλλωπισμού και καλλυντικά κάποιοι άλλοι ξόδεψαν πέρυσι συνολικά 93 εκ. ευρώ; Με το χέρι στην καρδιά, δε θα μπορούσαμε να ζήσουμε και χωρίς αυτά;

Ακόμα κι αν δικαιολογήσουμε όσους εμπιστεύθηκαν τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία κι αγόρασαν ένα γερμανικό μοντέλο δίνοντας 296 εκ. ευρώ συνολικά, (σ.σ: ήδη στο πρώτο τετράμηνο παρατηρήθηκε αύξηση πωλήσεων των γερμανικών αυτοκινήτων πολυτελείας!..), είναι οξύμωρο και εκνευριστικό, μια χώρα όπως η - κατεξοχήν γεωργική και αγροτική που βρέχεται ολόγυρα από θάλασσα - Ελλάδα να εισάγει από τη Γερμανία λαχανικά, κρέας, γάλα, μέλι, καπνά, αυγά, ζάχαρα, ψάρια και αλάτι!

Μια εισαγόμενη χώρα

Με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ τον Οκτώβριο του 2014 και αφορούσαν στο προηγούμενο έτος, η Ελλάδα, εισάγει από τη Γερμανία: λαχανικά αξίας 14 εκ. ευρώ, δημητριακά 13 εκ, παρασκευάσματα κρεάτων και ψαριών 33 εκ., ζάχαρα και ζαχαρώδη παρασκευάσματα 23 εκ., παρασκευάσματα με βάση τα δημητριακά και τα άλευρα 56 εκ., ποτά και ξίδι 33 εκ., καπνά 51 εκ., αλάτι και θείο 2,3 εκ.

«Οι Γερμανοί - μπορεί να - είναι φίλοι μας», σύμφωνα με μια από τις μνημειώδεις ατάκες του παληού (και συνήθως όχι καλού…) ελληνικού κινηματογράφου, αλλά, αυτό συμβαίνει με το αζημίωτο. Μετά τη Ρωσία, η Γερμανία είναι δεύτερη σε εξαγωγές στη χώρα μας ύψους 4,65 δις. Τι εισάγουμε από αυτήν; Από μηχανές, αυτοκίνητα και φάρμακα, μέχρι… φτερά και πούπουλα!

Ποιο Μνημόνιο;

Ακόμα και μέσα στην καταχνιά των Μνημονίων σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Εξαγωγέων, η χώρα ξόδεψε συνολικά για εισαγωγές περίπου 240 δισ. ευρώ, κάτι λιγότερο από το χρέος, δηλαδή, την τελευταία τετραετία, την ώρα που η Οικονομία παραπαίει.

Προφανώς η κρίση δεν αγγίζει όλους το ίδιο. Και την ώρα που κάμποσοι άνθρωποι ψάχνουν στα σκουπίδια ή στοιχίζονται με συστολή στις ουρές των συσσιτίων κάποιοι άλλοι, έχουν γερό κομπόδεμα ώστε να καταθέτουν στις γερμανικές επιχειρήσεις 31 εκ. ευρώ για γουναρικά και τεχνητά γουνοδέρματα, 3 εκ. για πλεκτά υφάσματα, 49 εκ. για ενδύματα, (σ.σ: μόλις πριν από λίγα χρόνια οι ελληνικές βιοτεχνίες ετοίμων ενδυμάτων, σάρωναν) 13 εκ. για υποδήματα, 600 χιλ για κατεργασμένα φτερά και πούπουλα, 17 εκ. για ρολόγια και 27 εκ. για παιχνίδια…

Η «χρυσή δεκάδα»

Ιδού και ποια είναι τα δέκα πιο δημοφιλή σε εισαγωγές στην Ελλάδα γερμανικά προϊόντα:

1. Φαρμακευτικά προϊόντα: 756 εκατ. ευρώ.

2. Λέβητες, μηχανές, συσκευές και μηχανικές επινοήσεις, μέρη αυτών των μηχανών ή συσκευών, αντιδραστήρες: 462 εκατ. ευρώ.

3. Μηχανές, συσκευές και υλικά ηλεκτρικά, συσκευές εγγραφής ή αναπαραγωγής ήχου και εικόνας, μέρη κι εξαρτήματα αυτών: 462 εκατ. ευρώ.

4. Ι.Χ. αυτοκίνητα, ελκυστήρες, ποδήλατα, άλλα οχήματα για χερσαίες μεταφορές, τα μέρη κι εξαρτήματά τους: 401 εκατ. ευρώ.

5. Γάλα και προϊόντα γαλακτοκομίας, αυγά, μέλι φυσικό, προϊόντα βρώσιμα ζωικής προέλευσης: 276 εκατ. ευρώ.

6. Πλαστικές ύλες και προϊόντα απ’ αυτές τις ύλες: 218 εκατ. ευρώ. 

7. Όργανα και συσκευές οπτικής, φωτογραφίας ή κινηματογραφίας, μέτρησης, ελέγχου ή ακριβείας, όργανα και συσκευές ιατροχειρουργικής, μέρη κι εξαρτήματα αυτών των οργάνων ή συσκευών: 169 εκατ. ευρώ.

8. Κρέατα και παραπροϊόντα σφαγίων, βρώσιμα: 132 εκατ. ευρώ.

9. Οργανικά χημικά προϊόντα: 117 εκατ. ευρώ.

10. Διάφορα προϊόντα των χημικών βιομηχανιών: 115 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για μια εικόνα βαρειάς εξάρτησης που θα έπρεπε να στοιχειώνει τον ύπνο της πολιτικής ελίτ. Γιατί ακόμα κι αν αύριο μας χάριζαν με κάποιον μαγικό τρόπο το χρέος, θα ξαναρχίζαμε την ίδια «ένδοξη» πορεία από την αρχή… Μίλησε κανείς για σχέδιο;

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman