ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Το ξύλο βγήκε από την κρίση...

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Αύξηση στα περιστατικά ξυλοδαρμών στη χώρα μας αποτυπώνουν τα στοιχεία της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας (ΕΙΕ).

Παλαιότερη μελέτη από μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας είχε εκτιμήσει τους ξυλοδαρμούς σε ποσοστό 4% των συνολικών περιστατικών του Τμήματος Εκτάκτων Περιστατικών του συγκεκριμένου νοσοκομείου, ενώ μεγάλος αριθμός περιστατικών δεν δηλώνεται διότι τα θύματα δεν επισκέπτονται νοσοκομεία για ιατρική βοήθεια.

Η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία με αφορμή καταγγελίες πολιτών, ότι ενώ υπήρξαν θύματα ξυλοδαρμών, ουδέποτε δικαιώθηκαν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις καταδικάστηκαν, ενημερώνει σχετικά με τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις. «Είναι ανάγκη τα θύματα να γνωρίζουν ακριβώς το πώς θα ενεργήσουν σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις. 

Διαφορετικά, όπως βλέπουμε από την εμπειρία μας, είτε τα θύματα δεν θα δικαιωθούν είτε σε άλλες περιπτώσεις μπορούν να μετατραπούν ακόμα και σε θύτες. Είναι χρέος όλων μας η υπεύθυνη ενημέρωση καθώς μόνο εάν ο κόσμος γνωρίζει πλήρως τις δυνατότητες που του παρέχει μία επιστήμη, μπορεί να την αξιοποιήσει» δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΙΕ Γρηγόρης Λέων.

Οι ιατροδικαστές είναι οι μόνοι ιατροί που έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση για την πιστοποίηση των σωματικών βλαβών. Συνεπώς σε αυτές τις υποθέσεις αυτό που καλείται το κάθε θύμα να πράττει άμεσα είναι να ζητά κλινική εξέταση από ιατροδικαστή. Είναι η μόνη εξέταση που μπορεί εξασφαλίσει την ορθή πιστοποίηση των σωματικών βλαβών.

Μάλιστα εάν προηγηθεί μήνυση σε αστυνομικό τμήμα ή άλλη αρμόδια αρχή, εκδίδεται εντολή εξέτασης και το θύμα παραπέμπεται για εξέταση σε κάποια δημόσια αρχή ιατροδικαστικής η οποία δεν έχει επιπλέον κόστος. Σε περίπτωση που δεν επιθυμείται η άμεση νομική ενέργεια το θύμα μπορεί να εξετασθεί από ιατροδικαστή σε ένα από τα νόμιμα ιδιωτικά ιατροδικαστικά ιατρεία της χώρας. Η συγκεκριμένη ιατρική πιστοποίηση είναι ισότιμη και στις δύο περιπτώσεις. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2022 Premium S.A. All Rights Reserved.