ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Κυβέρνηση: Επιχειρεί εκ των υστέρων νομιμοποίηση της διοίκησης της ΡΑΕ

Tweet
Share
Tweet
Share

Την εκ των υστέρων γνωμοδότηση σχετικά με τη νομιμότητα του διορισμού του προέδρου της ΡΑΕ κ. Νίκου Μπουλαξή και του αντιπροέδρου κ. Σωτήρη Μανωλκίδη η οποία δεν έχει συγκεντρώσει την απαιτουμενη από τον Κανονισμό της Βουλής πλειοψηφία στην αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, επιδιώκει η κυβέρνηση.

Σχετικό ερώτημα σύμφωνα με πληροφορίες έχει τεθεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ενώ η ίδια η ΡΑΕ έχει θέσει το ίδιο ερώτημα σε δικηγορική εταιρία και αναμένει σήμερα την απάντηση. Το θέμα, που αποκαλύφθηκε από δημοσιεύματα, δεν ήταν καιραυνός εν αιθρία για την κυβέρνηση, αφού σύμφωνα με πληροφορίες έχει απασχολήσει τόσο τους κκ. Κονταξής και Μανωλκίδη, όσο και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, καθώς η επιστολή της τότε προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, έθετε εμμέσως πλην σαφώς το πρόβλημα στον αρμόδιο υπουργό.

«...Ως προς τους προτεινόμενους για διορισμό στις θέσεις του προέδρου και α΄ αντιπροέδρου της ΡΑΕ κ.κ. Νικόλαο Μπουλαξή και Σωτήριο Μανωλκίδη αντιστοίχως δεν διαμορφώθηκε γνώμη της απόλυτης πλειψηφίας των παρόντων (8 θετικές γνώμες, 7 αρνητικές και 2 δηλώσεις «παρών») και συνεπώς σας ανακοινώνεται η ακριβής καταγραφή της διατύπωσης γνώμης των μελών της Επιτροπής» ανέφερε χαρακτηριστικά στην επιστολή της προς τον κ. Λαφαζάνη η πρόεδρος της Βουλής.

Πηγές της ΡΑΕ τονίζουν ότι το υπουργείο διερεύνησε τότε την υπόθεση απευθυνόμενο σε νομικό σύμβουλο ο οποίος γνωμάτευσε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα νομιμότητας στο διορισμό των δύο στελεχών της ΡΑΕ παρά το γεγονός ότι ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει πλειοψηφία των 2/3 των μελών της αρμόδιας Επιτροπής.

Κατόπιν τούτου, ο κ. Λαφαζάνης εισήγηθηκε την τοποθέτηση του κ. Νϊκου Μουλαξή στη θέση του προέδρου της ΡΑΕ και την τοποθέτηση του κ,. Σωτήρη Μανωλκίδη ως πρώτου αντιπροέδρου της αρμόδιας Αρχής προς το υπουργικό Συμβούλιο προς έγκριση κατά τα προβλεπόμενο στο νόμο 4001/2011.

Νομικοί κύκλοι κάνουν λόγω ακόμη και για ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού για απόκρυψη στοιχείων από το υπουργικό συμβούλιο αλλά και για τους κκ. Μπουλαξή και Μανωλκίδη.

Μέγα πρόβλημα δημιουργείται σε σχέση με τη λειτουργία της ΡΑΕ αλλά και τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τον Ιούνιο του 2015 που διορίστηκε το προεδρείο της μέχρι σήμερα. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ετοιμάζεται ήδη η πρώτη προσφυγή για την ακύρωση σχετικών αποφάσεων. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο προσπθαθεί να αποφύγει το υπουργείο και η ΡΑΕ επιδιώκοντας την εκ των υστέρων γνωμοδότηση από τις αρμόδιες αρχές.

Πηγή: reporter.gr

Πηγή:

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman